Ervaringen cursisten

 

Al heel wat jaren neem ik samen met een vriendin deel aan de Feldenkrais-groepslessen. Steeds opnieuw leer ik beter naar mijn eigen lichaam te luisteren en op een andere, voor mij betere manier te bewegen. Niet door te dwingen maar door uitnodigend leren nieuwe wegen te bewandelen. Ik 'begrijp' steeds beter waar het eigenlijk om draait in ons jachtig bestaan.

Miek (58 jaar) 22 september 2017


MET MINDER MEER!

"Zacht leren zijn" voor mijzelf is een rode draad in mijn leven. Hierin past voor mij de Feldenkrais Methode perfect omdat het een uiterst zachte werkvorm is. Dit is de reden dat ik in 2013 bij Anja gestart ben met deelname aan de wekelijkse groepsles. Gaandeweg de lessen ben ik een grote meerwaarde gaan ervaren. Met verbazing (nog steeds) kom ik tot de ontdekking dat hoe zachter en subtieler ik de bewegingen uitvoer, hoe meer "beweeglijkheid" ik mag ervaren in lichaam én geest. Vanuit mijn ervaringen kan ik Feldenkrais van harte aanbevelen!

Sophie (57 jaar)


Laatst kwam het item yoga uitgebreid op de publieke omroep. Wat echter ook al jaren uitgeoefend wordt en niet op tv komt, is Feldenkrais. Welke Nederlander heeft ervan gehoord? Wij twee kregen het pas in 2004 te horen.

In 2003 kreeg Dorien enige last van haar heupprothese. De arts verwees haar naar een fysiotherapeut. Zij wilde echter een Cesartherapeut. Kwam zodoende bij Anja terecht. Toen zij na enkele maanden van haar te horen kreeg, dat zij met Feldenkrais wilde beginnen in maart 2004, tipte ze mij om er ook aan deel te nemen. Ik had een zwakke rug. Hoe vaak was ik niet van mijn stokje gevallen na een Hexenschuss? In 1989 kwam ik daardoor zelfs in het ziekenhuis terecht in Frankrijk en in 1999 ook in Denemarken tijdens een vakantie. Ze dachten dat ik het aan het hart had. Niks aan de hand, bleek na een onderzoek. Ik had een lage pijngrensdrempel. Als ik in het vervolg weer zo'n scheut in de rug voelde aankomen, moest ik maar gaan liggen voor ik kwam te vallen, waar ik ook was. Dat was het advies van de arts.

Eenmaal vertrouwensvol overgegeven aan Feldenkrais à la Anja ontdekte ik, dat ik tot dan toe mijn lijf beschouwd had als "broeder ezel". Mijn lijf was nog niet van mij, tenminste niet bewust. Wat er aan krachten verborgen waren, bleven onaangesproken liggen. Anja wist ze te mobiliseren. Zij ging niet corrigerend te werk, maar bevestigend. Ze ging er niet vanuit, dat je een foute houding had, nee, iedereen is o.k. Die bevestigende instelling van Anja ervoeren ik en Dorien als een weldaad al die elf jaar, dat wij haar lessen volgden. Bij het mobiliseren waakte zij ervoor, dat we niet tot het uiterste gingen. Hou het zacht, was haar tune. Ze bracht een balans aan tussen inspanning en ontspanning. Kortom haar lessen vormden een oase in de woestijn van de prestatiemaatschappij, waarin we leven.

Viert individualisme hoogtij over het algemeen de laatste jaren, het hoeft altruïsme niet uit te sluiten. De groepsgewijze aanpak van Anja toonde dat onder meer aan. Elkeen werd in zijn eigenheid bevestigd, maar was wel gebonden aan een groep.

Dorien en ik zijn niet de jongsten in de groep. We waren al niet de jongsten, toen we in 2004 startten. Zij 68 en ik 66. Hoe lang we er nog mee doorgaan? Zo lang we er zin in hebben!

Frans Bosch (77 jaar)


Mens-con-Sens
Praktijk voor Cranio Sacraal Therapie, Feldenkrais en Oefentherapie Cesar

Hoofdstraat 48 6051 AM
Maasbracht

T: (0031)475-466250
E: