Skip to main content

Ervaringen cliënten Feldenkrais Methode

 


Het moment dat ik ernstige nekklachten had, dacht ik eerst dat ik te maken had met hartproblemen, omdat ik ook uitstraling had naar de schouder. Gelukkig was dat niet het geval, maar wel zat mijn nek helemaal vast. Zo kon ik in de auto vanuit de bestuurdersstoel niet schuin naar achter kijken door het zijraam van de medepassagiers op de achterbank.
Waarschijnlijk heb ik deze 'vastloper' in de loop van de tijd ‘opgebouwd’.
De behandeling begon met fysiotherapie. Daar stelden ze al snel vast dat ze niets voor me konden doen. De Orthomanueel arts zette mijn ruggenwervel recht en dat hielp, maar lang niet genoeg. Er was nog iets anders aan de hand, maar wat? Ik kwam bij de osteopaat terecht. Sommige sessies kreeg ik zelfs  een behandeling door twee osteopaten tegelijkertijd, als experiment. En ja, het hielp, maar toch waren mijn klachten nog niet weg. 
Dat lukte wel, toen ik bij Anja kwam. De Feldenkrais bewegingen waren geheel nieuw voor mij. Ik was het doen van oefeningen bij het sporten gewend. Anja leerde me om te vertragen en de bewegingen te volgen en te voelen. Als snel merkte ik vooruitgang. Ik kreeg huiswerk mee. Elke dag oefenen (of beter gezegd: bewegingen maken). Later voegden we daar cranio-sacrale therapie aan toe. Lessen in luisteren naar wat mijn lichaam me vertelt kreeg ik bij Anja er als vanzelf als bonus bij.
Ik heb nog geen nek als een uil, maar ik voel me klachtenvrij. Het vraagt wel aandacht van me. Elke dag doe ik een kleine tien minuten aan bewegingen die Anja me geleerd heeft. Met haar maak ik steeds weer een nieuwe afspraak voor over enkele maanden voor onderhoud én als een wake-up call die me bij de les houdt.
Ik ben haar enorm dankbaar, want wat is zo’n klachtenvrije nek heerlijk!

Frans (66 jaar) 21 februari 2023


Al vanaf de eerste les was ik verkocht; dit was de verdieping die ik nodig had. Voor mij gaat Feldenkrais nog dieper dan yin yoga, omdat ik mijn lichaam mag voelen in hoe het er al als vanzelf bij ligt. Daarnaast geeft Anja de cursus op een mooie en eigen manier, de rust is voelbaar in haar spreken. Ik ben erg blij kennis te hebben mogen maken met Feldenkrais en neem iedere les weer een mooi inzicht mee mijn leven in. Maar bovenal ben ik dankbaar om mijn eigen lichaam iedere les weer opnieuw te mogen ervaren.

Simone (30 jaar) 07 februari 2023


 
Mijn bril

Niets vermoedend of voelend dat er iets anders is, stap ik na de Feldenkrais-les in mijn auto. Zet mijn overzet zonnebril op en rij naar huis. Na 20 minuten rijden kom ik thuis, nog steeds niets in de gaten, parkeer mijn auto en ga naar binnen, zet mijn overzet zonnebril af. Ik voel hè waar is mijn bril!!!
Mijn bril die ik dagelijks draag, een variolux voor dichtbij en veraf stond niet op mijn neus. OEPS bij Anja laten liggen. Terug halen.
Anja had die les veel aandacht besteed aan de ogen, de spiertjes rond de ogen in combinatie met andere bewegingen. Dit werkte bij mij zo door dat ik mijn bril niet miste en zelfs na een halve dag niet.
Zou zomaar kunnen dat Feldenkrais meehelpt mijn ogen al 5 jaar in dezelfde conditie te houden wat sterkte betreft.
Tevens voor mij heel wonderlijk en verrassend de ervaring tijdens de lessen dat ogen zo'n grote rol spelen bij de motoriek van het lichaam.

Anja dankjewel voor je lessen die zeer rustgevend zijn en veel spiertjes en gewrichtjes in aktie laten komen.

Carla 14 februari 2021


De Feldenkraislessen van Anja openen mijn ogen, de spanning en starheid van mijn ogen veranderen in ontspanning en beweeglijkheid en zorgen zo, zowel letterlijk als figuurlijk, voor een ruimere en heldere blik!

Myriam (56 jaar)  23 januari 2021


In 2006 kreeg ik een acute nekhernia waarvoor ik op de wachtlijst werd geplaatst voor operatie. In de tussenliggende periode zocht ik naar verlichting van mijn klachten in therapievorm. Aangezien fysiotherapie voor mij een veel te harde aanpak bleek kwam ik bij Anja terecht en maakte voor het eerst kennis met de Feldenkrais methode. Ik mocht ervaren dat ik met kleine, subtiele, en zeer zachte bewegingen ruimte creëerde in mijn nek, met een voor mij geweldig resultaat. De beknellingen losten op zodat ik niet meer geopereerd hoefde te worden!

Sophie Winkelmolen-Rutten (57 jaar)


Na een ongeluk op 7-jarige leeftijd heb ik nooit meer mogen sporten of aan gymnastiek doen. In de loop der jaren heb ik 3 heupoperaties gehad en door de jaren heen werd ik steeds stijver. Alles ging steeds moeilijker of helemaal niet meer.
Doktoren zeiden dat ik maar moest gaan "shoppen" in de gezondheidswereld of er iets bruikbaars en goeds op mijn pad kwam!
Twee jaar geleden kreeg ik (via mijn zus) Anja aangereikt als therapeute. Nu doe ik sommige oefeningen dagelijks en het is bijna een wonder, voor mij althans. Er gaat langzaam een nieuwe wereld voor mij open. Ik kan nu dingen doen die ik al 50 jaar niet meer deed. Geweldig!
Mijn ortho-manuele therapeute zei: als ik dit niet zelf had geconstateerd dan had ik het nooit kunnen geloven!

Elly (69 jaar)

Geïnteresseerd of heb je vragen?

Neem dan contact op